Puppytraining

Natuurlijk is het leuk en nuttig om je hond commando’s zoals ‘zit’, ‘af’, en ‘pootje’ aan te leren, maar de bedoeling van een goede gehoorzaamheidstraining gaat verder dan dat. Je wil toch overal met je hond kunnen komen. Het is immers zaling om samen met je hond te wandelen in het bos of de stad en of om te genieten op een terrasje aan zee. Dit zonder dat de hond angst of agressie vertoont tegen alles en iedereen. Het moet de bedoeling zijn dat jij met je hond gaat wandelen en niet omgekeerd.

Waarom puppytraining?

Natuurlijk is het leuk en nuttig om je hond commando’s zoals ‘zit’, ‘af’, en ‘pootje’ aan te leren, maar de bedoeling van een goede gehoorzaamheidstraining gaat verder dan dat. Je wil toch overal met je hond kunnen komen. Het is immers zaling om samen met je hond te wandelen in het bos of de stad en of om te genieten op een terrasje aan zee. Dit zonder dat de hond angst of agressie vertoont tegen alles en iedereen. Het moet de bedoeling zijn dat jij met je hond gaat wandelen en niet omgekeerd.

Goed gedrag en gehoorzaamheid moeten vroeg beginnen. Het trainingsprogramma van uw hond moet zo spoedig mogelijk beginnen omdat een hond op jonge leeftijd zeer snel opneemt en goed leert. Uw hond moet de basisregels van het leven begrijpen, zelfs als puppy, om hem te helpen een zelfverzekerde volwassen hond te worden met een stabiel karakter. Hij moet zijn rol binnen het gezin en de wereld leren kennen. Door vroeg te beginnen met de puppy training kan je gewenst gedraag aanleren en vermijd je negatief gedrag.

Inprentingsfase en socialisatiefase

De inprentingsfase (vanaf week 4 tem week 7) gebeurt bij de fokker. Hier worden de basisvaardigheden aangeleerd door de moederhond en de fokker. Kies daarom bij voorkeur voor een door de rasvereniging  (VVDH) erkend fokker die fokt met een KMSH-stamboom en niet voor een broodfokker of handelaar die importeert vanuit het buitenland.

De socialisatiefase (vanaf week 8 tot week 14) is een van de meest belangrijke fases in een hondenleven. Als puppy doet de hond al zijn eerste ervaringen op die hem voor de rest van zijn leven zullen tekenen. Het is dus uiterst belangrijk dat er veel aandacht besteedt wordt aan deze fase. Breng de hond in contact met andere dieren, kinderen en zijn omgeving zodat hij hieraan gewend wordt en het niet als een bedreiging gaat zien. Aan het einde van deze fase kan je ook beginnen met de zindelijkheidstraining. Verder kan je tijdens deze periode duidelijk maken aan de puppy welk gedeelte van het huis hij mag benutten en welk gedeelte verboden terrein is. Een goede puppy training draagt bij aan de socialisatie en goed gedrag van je hond. Daarnaast bouwen je door de puppy training ook aan jullie band. Het geeft jullie de tijd om aan elkaar te wennen en samen te werken. Bovendien is het super leuk om samen met je puppy aan de slag te gaan.

Hoe trainen wij met pups?

In onze club gebeuren puppytrainingen in kleine groepjes waar je individueel begeleid wordt. Wij verkiezen deze formule ipv langdradige groepstrainingen, waar de hond zich gaat vervelen en negatief gedrag ontwikkelen. Tijdens deze trainingen leert je hond essentiële basiscommando’s zoals hier/kom, zit, lig en blijven. We werken ook hard aan correct lopen aan de leiband waarbij de hond niet mag uitvliegen naar anderen honden of mensen.

Geduld en positief trainen liggen aan de basis van succes

Voor alle basisvaardigheden die je traint met je puppy geldt de regel dat je geduldig moet zijn en positief werken. Sommige honden leren sneller dan andere. Vergelijk je puppy daarom niet met een andere. Net als bij mensen is iedere pup een uniek individu die in zijn eigen tempo leert. Als je de juiste techniek kent – en bereid bent de nodige tijd te investeren – kan bijna elke pup basisvaardigheden leren. Daarnaast is het hele proces een leuke ervaring voor jullie beiden en zal het jullie band alleen maar versterken. Er is niets leuker dan samen te werken met je puppy.

Naast een positieve houding en enthousiasme zijn beloningen ook heel belangrijk. Als je puppy lekkers krijgt als beloning tijdens het trainen ziet hij het als een leuke en positieve ervaring. Hij gaat dan het gewenste gedrag koppelen aan de beloningen. Kies voor iets lekkere snoepjes dan de korrels die hij thuis zomaar in zijn kom krijgt. Wij doen toch ook meer ons best als we beloond worden met iets meer dan doorsnee. Probeer ook je hond vanaf jongsaf te belonen door het spelen met een bijtworstje of bal. Dit is voor de meeste honden net als de jackpot winnen. Een superbeloning voor wanneer ze iets echt goed. Vergeet niet om een jonge hond regelmatig het spelletje te laten winnen en het niet altijd dadelijk van hem af te nemen.

Trainen moet leuk zijn

Hoe je ook traint, vergeet nooit dat het leuk moet zijn voor je puppy. Sluit een trainingssessie altijd positief af en met succes. Ook als het niet precies gaat zoals je had gehoopt, blijf positief. Je puppy moet training associëren met een leuke ervaring die jullie samen doen. Ga ook niet door tot in de oneindigheid.

Als je merkt dat de concentratie afneemt bij je puppy, stop dan tijdig. Zo zorg je ervoor dat hij niet gefrustreerd raakt of ongewenst vertoont. Een jonge hond kan maar gedurende een korte tijdspanne aandachtig zijn. Ook fysiek mag je een pup niet overbelasten.

Wanneer de tijd rijp is, kan je beslissen om van de puppytraining door te stromen naar de BOP of IGP training.

Tot binnenkort op een training.